Skonsseja kotoisaan oleiluun

Tehdäänpä yksi asia selväksi: nyt on vielä kesä. Vaikka lähestytäänkin elokuun puoliväliä, vielä voi pukeutua hyvin kevyesti, istua puistossa, ostaa kesämarjoja, käydä festareillakin. S-sanaa emme vielä käytä, emme ihan vielä.

05

Silti mieli alkaa jo kääntyä seuraavaa vuodenaikaa kohti. Vimmainen tarve puristaa lyhyestä kesästä jokainen ilonpisara irti alkaa vaihtua pohdiskeluksi mahdollisista työkuvioista, uusista harrastuksista, ruskaretkistä, pimenevien iltojen puuhasteluista. Kynttilöiden polttaminenkin alkaa olla järkeenkäypää. Omalla kohdallani varma loppukesän merkki on maanisen bailausinnon laantuminen ja sosiaalisuuskiintiön täyttyminen – viideltä sunnuntaiaamuna olen mielummin kunnollisten yöunien puolivälissä kuin uimarantajatkoilla vanhojen ja uusien kesäkavereiden kanssa.

Tarve kotoiluun – tai kuten ennen sanottiin, normaaliin elämään – alkaa näkyä myös kokkailuissa. En ole koskaan tehnyt skonsseja, mutta jo jonkin aikaa minulla on ollut suorastaan pakottava tarve valmistaa näitä klassiseen englantilaiseen teepöytään kuuluvia kakkusia. Jotenkin ne edustavat sellaista kunnollista, tervehenkistä elämää, jota kaiken riekkumisen jälkeen suorastaan janoaa. Näitä Anna Bergenströmin Pienen kakkukirjan reseptin mukaan tehtyjä skonsseja kun valmistaa aamiaiseksi, tuntee olevansa jälleen kiinni elämässä. Kun vielä vaihtaa vehnäjauhot täysjyväspelttijauhoihin, saa kesärappion runtelemaan kehoonsa hyviä ravintoaineitakin. Helppoa, nopeaa, herkullista.

01

03

02

Skonssit

7–8 dl täysjyväspelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
100 g pehmeää voita
3 dl maitoa tai viiliä

1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa.
2. Lisää voi palasina tai nokareina ja nypi kaikki yhteen sormillasi. Lisää lopuksi maito tai viili ja sekoita nopeasti.
3. Jaa taikina neljään osaan. Muovaa jauhotetuilla käsillä suunnilleen pyöreiksi kakuiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Painele kakkuja littanammiksi ja viillä niiden päälle risti, jotta kakut on kypsinä helpompi taittaa skonsseiksi. Paista uunin keskiosassa 10–11 minuuttia. Voit myös kaulita taikinan sentin vahvuiseksi levyksi ja ottaa muotilla pyöreitä kakkusia, mutta spelttijauhoja käytettäessä se voi olla hankalaa, sillä taikina tulee jättää vehnätaikinaa löysemmäksi. Pieniä skonsseja paistetaan noin 8 minuuttia.
4. Tarjoile aivan tuoreina. Perinteisesti skonssit tarjoillaan kermavaahdon ja hillon kera, mutta kaveriksi käyvät kyllä kaikenlaiset makeat ja suolaiset lisukkeet aivan oman maun mukaan. Itse ihastuin maustamattoman tuorejuuston ja mustakirsikkahillon yhdistelmään.

04

07

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s