Raakaruokaa yllärihelteiden virkistykseksi

Trololoo. Palautinpas tuossa gradun lopullisen version ja sitten taisikin mennä elämä vähän hulinaksi. Helteisessä Oulussa on kelvannut puistoilla ja kuumuus on vienyt ruokahalunkin sen verran tehokkaasti, että ”ruuanlaitto” on koostunut lähinnä juotavien jugurttien auki raksauttamisesta. Tänään oli sitten aika laittaa kaikki kuntoon, ja päätin hyvitellä elimistöäni tekemällä raakatacoja.

19

Raw food on mainiota kesäruokaa, ei tarvitse hikoilla hellan ääressä ja muutenkin kevyt ja viileä kasvismeininki houkuttaa paljon enemmän kuin jokin lämmin ja raskas ateria. Nämä pöperöt vaativat hieman värkkäilyä (ja hyvän blenderin) mutta lopputulos kyllä palkitsee. Raw foodissa käytetään usein varsin eksoottisia raaka-aineita, mutta tähän ateriaan sain kaikki ainekset lähikaupasta (lukuun ottamatta raakasuklaan aineksia, jotka löytyivät kaapista jo ennestään).

Raakaravinnon ideanahan on, ettei aineksia kypsennetä yli 42 asteen, jotta hyvää tekevät entsyymit säilyvät. Tähän tacoateriaan kuului kolmea erilaista soossia sekä tomaattia, kurkkua ja maissia. Tacojen tai tortillojen virkaa toimittivat salaatinlehdet. Jälkkäriksi tein eräänlaisia ”muffinsseja”, jotka koostuivat pähkinäisestä pohjasta, tuoreista mansikoista ja raakasuklaasta. Kaikki reseptit ovat ruotsalaisen Erica Palmcrantz Azizin kirjoista Raw Food – Elinvoimaa raakaravinnosta ja Raw Food – Makeita herkkuja raakaravinnosta. Aterian aikana saattoi oikein kuulla, miten kemuilun runtelema keho lauloi hoosiannaa.

18

10

11

Tacotäyte

1 dl saksanpähkinöitä (liotettuna)
1 dl maapähkinöitä (liotettuna)
1 porkkana paloiteltuna
1 kevätsipulin varsi (tai 7 cm purjoa) paloiteltuna
soijakastiketta
tacomaustetta

Jos joudat, liota pähkinöitä 8–12 tuntia tai yön yli, se lisää niiden ravintoarvoa. Itselläni oli vielä 8–12 tuntia sitten ihan muut asiat kuin pähkinöiden ravintoarvot mielessä. Jos pähkinöitä ei ole liotettu, seokseen tarvitaan hieman vettä. Nakkaa ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes täyte on vielä rakeista. Mausta makusi mukaan.

20

13

14

Marinarakastike

2 tomaattia paloiteltuna
5–6 aurinkokuivattua tomaattia
1/2 punaista paprikaa paloiteltuna
2 tl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa maun mukaan
valkosipulia ja cayennea maun mukaan

Hienonna kaikki ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Kastike sopii hyvin myös raakojen kesäkurpitsasuikaleiden kanssa, pasta-annoksen tapaan nautittuna.

16

15

17

”Juustoa” cashewpähkinöistä

1,5 dl cashewpähkinöitä
0,75 dl vettä
1,5 rkl sitruunamehua
suolaa maun mukaan
1 kevätsipulin varsi (tai 5 cm purjoa) viipaloituna
3 tl tuoretta basilikaa
(3 tl tuoretta tilliä)

Hienonna kaikki ainekset blenderissä. Halutessasi voit maustaa seoksen esimerkiksi valkosipulilla, ruohosipulilla tai omilla lempimausteillasi, mutta hyvää on tällaisenaankin. Tämä soosi oli ruokaseuralaiseni lemppari.

01

12

02

05

04

Raakaleivokset

Pohja

2 dl cashewpähkinöitä
1 rkl hunajaa
1/2 limen mehu

Kuorrute

2 dl kookosöljyä
1,5 dl (raaka)kaakaojauhetta
0,5 dl agavesiirappia

Täytteeksi tuoreita mansikoita (tai muita marjoja tai hedelmiä)

1. Hienonna cashewpähkinät tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Lisää hunaja ja limettimehu, sekoita edelleen. Painele taikina noin puolen sentin kerrokseksi jämäköihin muffinssivuokiin. Tästä annoksesta tulee noin kymmenen leivosta.
2. Paloittele mansikat ja jaa vuokiin pähkinäpohjien päälle.
3. Pehmennä kookosöljy vesihauteessa ja sekoita joukkoon agavesiirappi ja kaakaojauhe. Lusikoi vuokiin koko ajan sekoitellen, sillä agavesiirappi painuu helposti suklaaseoksen pohjalle – tällöin tuloksena on osittain supertymäköitä, osittain supermakeita kaakkuja.
4. Laita jääkaappiin tai pakastimeen, kunnes suklaa on kovettunut. Nosta huoneenlämpöön parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua.

07

08

09

22

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Raakaruokaa yllärihelteiden virkistykseksi

  1. Hyviä vinkkejä, eilen just mietin, että mitähän sitä söis, kun ei pysty mitään lämmitettyä syömään. Nuo pähkinätahnat lähtee testiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s