Salottisipulipiirasta ja viikunaherkkua

Taisinpa vähän seota lauantaina Stockmannin Hulluilla Päivillä. Muutoin ostin vain joitakin järkeviä ja tarpeellisia juttuja, mutta Herkussa olikin sitten sokka irti. No hittolainen, halloumia! Mascarponea! Parsaa! Tuoreita viikunoita! Kaikkea ihanaa ja inspiroivaa. Uskalla sanoa kyllä!

03

04

Menin sitten ostoksineni parin ns. dagen efteristä kärsivän henkilön luokse, ja vaikken itsekään ollut energisimmilläni, sormet syyhysivät päästä löytöjeni kimppuun. Seurauksena oli pari salottisipuli-sinihomejuustopiirakkaa. Todella maittavaa, vaikkakin homejuusto erottui yllättävän vaisusti. Feta voisikin olla hyvä vaihtoehto, tai sitten homejuuston vain pitäisi olla jytympää. Mutta ei tätä silti ärsyttänyt syödä!

02

01

05

Salottisipuli-homejuustopiirakka

Pohja
100 g voita
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 muna
1 rkl kylmää vettä

Täyte
5 salottisipulia
voita
2 munaa
2 dl kermaa
100 g sinihomejuustoa
1,5 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria
timjamia, paprikajauhetta, muskottipähkinää, currya
pinjansiemeniä

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista pohja: nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisää muna ja vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Levitä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
2. Kuori ja viipaloi salottisipulit, ja kuullota ne voissa pehmeiksi. Sekoita munat ja kerma kulhossa, mausta antaumuksella ja lisää kuullotetut sipulit, juustoraaste ja paloiteltu sinihomejuusto.
3. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä. Paista uunissa puolisen tuntia, tai kunnes piirakka on hyytynyt ja pinnaltaan kullanruskea. Anna vetäytyä hetki.

06

Tuoreita viikunoitakin tuli ostettua, ja niistä askartelin seuraavana päivänä jälkkäriä itselleni ja pikku apurille, joka teki graduuni muutamat taulukot. Hermoromahduksen välttäminen yhden aterian valmistamisen vaivalla? Hiton hyvä diili minusta! Ohje on Nigellan kirjasta Nigellissima. Eka kerralla tämä oli muistikuvani mukaan maukkaampaa, ehkä viikunoilla oli silloin sesonki meneillään. Olisin nimittäin kaivannut enemmän hedelmäisyyttä makeuden vastapainoksi, mutta kyllä tämäkin alas meni – ja aika ahnaasti vieläpä.

07

08

09

Viikunoita hunajakerman ja pistaasien kera

6 viikunaa
oliiviöljyä
0,5 dl kermaa
1 rkl hunajaa
pistaaseja
(vaniljasokeria)
(mascarponea)

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Leikkaa viikunoihin ristikkäinen viilto, ei pohjaan asti vaan niin, että hedelmät saa avattua kuin kukkaset. Asettele ne pieneen vuokaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Kuumenna viikunoita uunissa 10 minuuttia, tai kunnes ne ovat pehmeitä.
2. Kuumenna kermaa ja hunajaa pienessä kattilassa, kunnes seos paksuuntuu ja tummenee hieman. Halutessasi voit maustaa seoksen vaniljasokerilla, antoi kivan säväyksen. Lopputuloksen pitäisi olla paksuhko kastike.
3. Asettele viikunat lautasille, lorottele hunajakermaa päälle ja koristele rouhituilla pistaaseilla. Mätkäise halutessasi oheen vielä noin ruokalusikallinen mascarpone-tuorejuustoa.

10

11

12

13

14

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s