Pistaasia ja valkosuklaata muffinsseissa

Laitetaanpas vaihteeksi vähän makeita leipomuksia kehiin! Vietimme lauantaina opiskelukavereiden kesken sellaisia vielä-kerran-pojat-ja-tytöt -tyyppisiä kemuja, kun oman yliopistourani alkuvuosien porukka alkaa hajota maailman tuuliin. Tarjoilut olivat mallia nyyttärit, ja gradukiireissäni en itse ehtinyt suurempia loihtimaan, mutta kaivelin pakastimesta taannoin leipomiani pistaasi-valkosuklaamuffinsseja. Olen tehnyt näitä useamman kerran, ja vaikka en edes ole leivonnaisten ylin ystävä, näissä vain on sitä jotain.

03

04

05

Resepti on englantilaisen Annie Bellin käsialaa, peräisin hänen kirjastaan Upeat kakut. Annien keittiöfilosofia vetoaa itseeni kovasti: mahdollisimman vähän aineksia, mahdollisimman vähän vaiheita. Jos jokin ei ole välttämätöntä, hus pois vain. Annien mukaan ruuanlaiton tarkoituksena on kohentaa arkielämää, ei mutkistaa sitä. Aamen! Lisäksi meitä yhdistää se, että molemmilla on sekä ultramoderni keittiö Lontoon asunnossa, että maalaisromanttinen rustiikki keittiö Ranskan Normandiassa. Eikun hetkinen…

Pistaasi-valkosuklaamuffinssit

110 g voita
110 g ruskeaa kidesokeria
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
2 munaa keltuaiset eroteltuina
0,75 dl maitoa
140 g vehnäjauhoja (minä todennäköisesti käytin täysjyvävehnää tai spelttiä)
1 tl leivinjauhetta
ripaus hienoa merisuolaa
25 g rouhittuja pistaasipähkinöitä
25 g valkoista suklaata rouhittuna

Kuorrutus
1 rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä
75 g aprikoosihilloa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Asettele uunipellille 12-14 kaksinkertaista, paperista muffinssivuokaa tai vuoraa muffinssipellin kolot paperisilla muffinssivuoilla. (Sanonpa muuten, että muffinssivuoka on ehdottoman kannattava sijoitus, ei kuulkaa tarvitse jännätä että lurahtavatko kaakkuset pitkin peltiä!)
2. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää appelsiininkuoriraaste, keltuaiset ja maito edelleen vatkaten, kunnes seos on tasaista.
3. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Siivilöi jauhoseos rasva-sokerivaahtoon kahdessa erässä välillä sekoittaen. Sekoita taikinaan pistaasi- ja suklaarouhe. (Olen kyllä aina tainnut laittaa vähän enemmänkin kuin tuon vaivaisen 25 grammaa per aines…)
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita taikinaan kahdessa erässä kevyesti nostellen.
5. Annostele taikina muffinssivuokiin, 2/3 tilavuudesta. Paista uunin keskitasossa 15-20 minuuttia eli kauniin ruskeiksi. Nosta jäähtymään.
6. Hienonna pistaasit rouheeksi ja kuumenna hillo pienessä kattilassa notkeaksi. Voitele muffinssien pinnat hillolla ja ripottele päälle pistaasirouhetta. Itselläni taisivat pistaasit loppua kesken, niin korvasin ne sitten mantelirouheella ja hampunsiemenillä. Lisäksi osassa muffinsseja on valkoisen sijasta tummaa suklaata. Eläköön variaatiot!

01

02

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s