Eeppistä aamiaista

Onkos teillä kivaa siellä mökeillänne ja kaiken maailman peijaisissanne? Hyvä. Itsehän vietän koko pääsiäisen laatuaikaa graduni kanssa. Niin, kyllä minäkin olisin kateellinen.

01

04

02

Onneksi on myös valtavasti ruokaa, sillä päätin, että akateemisen aherruksen ohessa kokkailen ja sitten kulutan vähän kaloreita liikunnan parissa. Pitkäperjantai alkoi aamiaisella, jota ystäväni kutsui termillä ”eeppinen”. Ajattelin nimittäin, että kai sitä nyt sen verran on varaa sosialisoitua, että hankkii aamiaisseuraa. Hauduttelin sitten ohrapuuroa pitkän kaavan kautta, ja pyöräytin oheen rahkaleipäsiä Valion ohjeen mukaan. Puuroresepti on Glorian ruoka & viini -lehden numerosta 1/2011, joskin ohjeesta poiketen en ole koskaan käyttänyt tähän riisiä. Rahkaleipäsissä taas korvasin vehnäjauhot speltti- ja täysjyävehnäjauhoilla sekä kauraleseillä.

Kermainen ohrauunipuuro

4 dl vettä
1 dl kuohukermaa
Reilu desi ohrasuurimoita
Reilu 1/2 tl suolaa
Voita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla. Mittaa vesi, kerma, ohrasuurimot ja suola vuokaan. Nostele päälle voinokareita, ja hauduta uunin alatasossa noin 1 tunti 20 minuuttia. Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Tarjoa esimerkiksi omenahillon ja maidon kanssa. Tällä reseptillä sai hyvän ähkyn kahdelle henkilölle, mutta isommalle porukalle tietysti enemmän aineksia kehiin.

09

05

06

Rahkaleipäset

Reilu desi puolikarkeita spelttijauhoja
Reilu desi täysjyvävehnäjauhoja
Vajaa desi kauraleseitä
100 g Valio Polar-juustoraastetta (tai muuta voimakkaan makuista juustoa)
250 g maitorahkaa
1 dl maitoa
1/2 dl miedon makuista öljyä (tai juoksevaa Oivariinia)
Pinnalle esim. seesamin- tai pinjansiemeniä

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää loput aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa liikaa, ettei taikina sitkisty.
2. Taputtele pellille leivinpaperin päälle joko kahdeksi isoksi tai neljäksi pienemmäksi noin sentin paksuiseksi leipäseksi. Ripottele pinnalle siemenet. Minä tein kaksi leipää, ja toisen päälle laitoin seesaminsiemeniä, toiselle hampun- ja kurpitsansiemeniä.
3. Paista uunin keskiosassa kullanruskeiksi viitisentoista minuuttia, tai kunnes leivät ovat kypsiä. Näidenkin kannattaa antaa vetäytyä tovi.

07

03

Bongasin reseptin Valion Kotiruokaa -lehtisestä, ja siinä leipäohjeen ohessa oli vinkki omenaisesta raejuustosta: yhdistä kulhossa 250 grammaa raejuustoa, 2 ruokalusikallista kreikkalaista jugurttia ja noin desilitra omenahilloa. Tein tätä leipästen kanssa, ja toimi kuin häkä! Aamiaisseuralaiseni kuvaili, että suolaiset leipäset ja makea raejuustosekoitus täydentävät toistensa taajuuksia kuin hyvässä musiikissa ikään. Ei lainkaan huonosti sanottu minusta!

08

10

12

11

13

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s