Välimeren kastike

Tämänpäiväisestä appeestani voisi melkein sanoa, että tästä kaikki alkoi. Teini-iän vegeperiodin aikaan sain äidiltä joululahjaksi Judith Willsin keittokirjan nimeltään Terveellinen kasvisruoka, ja tästä reseptistä tuli pian suosikkini ja bravuurini. Tomaattia, munakoisoa, fetaa, oliiveja – haloo?! (Pikkusiskoni taisi kyllä toivoa minun muuttavan pian pois kotoa aina kun tein tätä, mutta vuosien propagandan myötä sain hänetkin käännytettyä. Victory!)

01

02

03

Tähän väliin haluaisin huomauttaa, että tomaattimurska on aivan mahtava aine. Sitä kun löytyy kaapista, niin ateria on taattu. Tomskupurkillisesta saa käden käänteessä tekaistua pastakastikkeen, padan tai keiton, sen mukaan mitä muuta jääkaapista ja kuivamuonaosastosta löytyy. Eikä ole kallista, ei. Kauan eläköön tomaattimurska!

Tätäkin reseptiä on tullut varioitua lukemattomin tavoin, mutta perussatsi on ja pysyy yhtenä lemppariruuistani ikinä. Olin tosin siinä käsityksessä, että alunperin tein tätä prikulleen ohjeen mukaan, mutta merkinnät keittokirjassa todistavat, että olen alusta asti ollut vähän reseptianarkisti. Tänäänkin jouduin kyllä vähän varioimaan, kun lähikaupasta ei löytynyt munakoisoa. Noh, kesäkurpitsa kelpaa aivan yhtä hyvin!

06

04

Välimeren kastike

Oliiviöljyä
Sipuli
Valkosipulinkynsi tai pari
2 purkkia tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
Munakoiso/kesäkurpitsa
Paketillinen fetajuustoa
Purkillinen kivettömiä kalamata-oliiveja
Basilikaa
Suolaa ja pippuria
(Chilihiutaleita)
(Kermaa)

1. Jos on aikaa ja viitseliäisyyttä, munakoison voi itkettää (viipaloi, ripottele viipaleille suolaa, anna pötköttää puoli tuntia, huuhtele ja kuivaa). Itselläni sitä ei useimmiten ole. Kesäkurpitsan osalta kuutiointi tietysti riittää.
2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä. Lisää kuutioitu munakoiso, paistele hieman. Kaada sekaan toinen tomaattimurskapurkki, laita kansi päälle ja anna hautua keskilämmöllä 20 minuuttia. Hämmennä pari kertaa.
3. Lisää toinen tomskupurkillinen, tomaattipyre, mausteet ja oliivit, ja hauduta ilman kantta 15 minuuttia.
4. Lisää halutessasi loraus kermaa sekä kuutioitu fetajuusto. Fetan tulisi olla varsin kiinteää sorttia, ettei se sula samantien.
5. Tarjoa pastan ja parmesaaniraasteen kera. (Täysjyvä)patonkikaan ei ole hullumpi lisä. Tomaattikastikkeisiin sopii parhaiten putkilomainen pennepasta, mutta minulla oli kaapissa speltti-pappardellea eli nauhapastaa, joten söin sitten sen pois kuljeksimasta.

07

08

09

2 kommenttia artikkeliin ”Välimeren kastike

  1. Kyllä se niin on, että ihminen voi tuntea olonsa täysin tyytyväiseksi ainoastaan silloin, kun keittiön kaapissa on tarpeeksi tomaattimurskaa. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s