Marokosta päivää!

06a

07a

Tämä tässä on rakas tagine-patani, joka lisää vähän tuhannen ja yhden yön eksotiikkaa suomalaiseen arkeeni. Pyöreästä alaosasta ja tötterömäisestä, ontosta yläosasta koostuva pata on kotoisin pohjoisafrikkalaisesta, erityisesti marokkolaisesta keittiöstä. Tällainen pömpeli on kätevä keino luoda sellainen vaikutelma, että ei tässä ihan peruskotikokkaajia olla.

No ei vaineskaan, mielestäni tagine on kaunis, siihen mahtuu ihan s*atanasti ruokaa (mikä on aina positiivista) ja kannen muodossa on ehdottomasti joku taika, sillä sen alla hautuessaan ruuasta tulee ihan älyttömän mureaa ja mehevää. Jotenkin se tötterömäisyys kierrättää höyryä ja kosteutta padan sisällä. MUTTA, allaolevan reseptin pystyy aivan hyvin toteuttamaan myös tavallisessa kannellisessa padassa. En minä itsekään olisi tällaista raaskinut hankkia, ellen olisi saanut tarvittavia varoja 30-vuotislahjaksi sukulaisilta. Kiitosta vain!

01a

02a

03a

Tykkään kovasti sellaisesta ruuanlaitosta, että ainekset valmistellaan, nakataan astiaan ja sitten vain odotellaan ja feisbuukataan. Tagine sopii hienosti juuri sellaiseen. Tämän reseptin löysin Pinterestin kautta australialaisesta Lick The Spoon -blogista, jossa näyttäisi olevan kaikenlaista jännää. Muokkasin ohjeen itselleni sopivaksi, esimerkiksi korvasin bloggaajien käyttämät valmiit maustetahnat ihan vaan niillä mausteilla itsellään. Muutenkin pidän reseptejä vain lähtökohtina ja innoittajina, korvaan asioita surutta mieluisammilla tai sillä mitä kaapista sattuu löytymään.

Marokkolainen munakoiso-tagine

1 munakoiso, kuutioituna
1 kesäkurpitsa, kuutioituna
4 rkl öljyä
1 sipuli, paloiteltuna
Pari valkosipulinkynttä
200g herkkusieniä, viipaloituina
1 tl kanelia
2 tl kurkumaa
200 ml paseerattua tomaattia
1 reilu rkl tomaattipyrettä
Vajaa dl kuivattuja aprikooseja paloiteltuna
1 tlk kikherneitä, huuhdeltuina ja valutettuina
Suolaa ja pippuria
Chilitahnaa/hiutaleita/mitä ikinä
(Tuoretta korianteria koristeeksi)

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuumenna öljy hellalla taginessa, kuullota pilkottu sipuli ja raastettu valkosipuli pehmeiksi. Lisää pilkottu munakoiso ja kesäkurpitsa, ruskista. Lisää herkkusieniviipaleet ja paista pehmeiksi. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja paista noin minuutti. Minä hulautin sekaan myös marokkolaista ras el hanout -mausteseosta, kun kerran olen sitä varta vasten tagine-ruokia varten hankkinut.
2. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyre ja vajaa desi vettä, sekoita hyvin. Lisää kikherneet ja aprikoosit. Peitä kannella ja hauduta uunissa noin tunti.
3. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla. Tarjoa couscousin kanssa.

Couscous

Olethan tutustunut couscousiin? Mahtavaa kamaa, joka sopii lisukkeeksi monenlaisten ruokien kanssa. Sitä voi myös maustaa ja tuunata monella tavalla, mutta perusohje on tosi simppeli. Henkilöä kohden varataan 1 dl ryynejä, vettä tarvitaan puolitoistakertainen määrä. Kiehauta vesi, lisää hieman suolaa ja öljyä, kaada ryynit sekaan ja nosta kattila pois liedeltä. Sekoita, peitä kannella ja anna seistä, kunnes vesi on imeytynyt (n. 6 minuuttia). Nesteenä voi käyttää myös kasvislientä, jolloin couscousiin saa luonnollisesti enemmän makua. Kumpaa ikinä käyttääkin, turvonneiden ryynien päälle kannattaa laittaa muutama nokare voita ja odotella, kunnes ne sulavat. Antaa tosi kivan aromin. Ennen tarjoilua couscous pöyhitään haarukalla irtonaiseksi.

04a

05a

11a

Niin ja jälkkäriähän se olla pittää, näin viikonloppua kun eletään. Taginen kanssa sopii ruusu- ja appelsiininkukkavedellä maustettu syllabub-niminen kermavaahtopilvi. Ohje on – yllätys yllätys – Nigellalta, kirjasta Syötävän hyvää. Ihan mainio resepti, koska se on paitsi herkullinen, myös superhelppo ja sitä voi tehdä isommallekin porukalle. Tämä ohje on kahdelle hengelle. Syllabub on siinäkin mielessä ihanteellinen jälkkäri, ettei se ole rakenteeltaan järin raskas eikä maultaan liian äkkimakea. Kukkaisvesiä saa herkkukaupoista ja mahdollisesti isoista marketeistakin, omani ovat Kuudennesta mausta.

Syllabub

3 rkl Cointreauta
1/2 sitruunan mehu
0,25 dl sokeria
1,5 dl kuohukermaa
1/2 ruusuvettä
1/2 rkl appelsiininkukkavettä
1/2 rkl pistaasirouhetta

1. Sekoita Cointreau, sitruunamehu ja sokeri kulhossa ja hämmennä niin kauan, että sokeri on kutakuinkin liuennut. Sitruunamehun kanssa kannattaa olla tarkkana, etenkin jos puristamasi yksilö on kovin iso. Liika kirpakkuus voi helposti pilata tämän jälkkärin.
2. Lisää kerma ja ala vatkata. Kun kerma on kohtalaisen paksua, muttei vielä pysyvän kovaa, lirauta joukkoon kukkaisvedet ja jatka vatkaamista, kunnes seos on ilmavan keveää ja pysyy pehmeästi muodossaan. Mieluummin vähän liian pehmeää, kuin liian paksua.
3. Täytä jälkiruokakipot vaahdolla ja ripottele päälle pistaasirouhetta. Syllabub vain paranee jääkaapissa hengailusta, joten sen voi hyvin tehdä valmiiksi odottelemaan ennen muun aterian valmistamista.

NAM NAM!

08a

09a

10a

About these ads

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s