Pinaattia, tomaattia ja perjantai-illan huumaa

No niin, nyt fanfaareja ja raketteja kehiin, maailmaan on syntynyt upouusi ruokablogi. Täältä näppiksen äärestä löytyy intohimoinen kotikokkaaja, joka tuli siihen tulokseen, että pelkkien Instagram-ruokakuvien postaaminen on pidemmän päälle vähän merkityksetöntä. Ne, joita kokkaamani ruuat kiinnostavat, voisivat haluta tietää myös, mitä ne ruuat ovat syöneet (ehhehe).

03a

Ruuanlaitto on rakkaimpia harrastuksiani, ja lyömätön rentoutumiskeino. Vaikken ole vegetaristi, kokkaamani ruoka on varmaankin 85-prosenttisesti vegemeininkiä. Tämä johtuu paitsi eettisistä ja ekologisista seikoista, myös siitä, että ruuanlaittoon hurahtaminen osui yksiin kahdeksanvuotisen vegetaristiperiodin kanssa (lue: vanhemmat sanoivat, että ole sitten kasvissyöjä, mutta saat tehdä ruokasi itse). Niinpä teen sitä minkä parhaiten osaan. Jos siis etsit reseptejä meheville paisteille tai maksapihveille, olet ehkä vähän väärässä blogissa. Jos sinua taas kiinnostaa kasvispainotteinen, mutkaton, eri ruokakulttuureista ammentava ruoka, jossa terveellisyys yhdistyy nautinnollisuuteen, kannattaa pysyä linjoilla!

No se niistä alkumölinöistä, mennään asiaan. Ensimmäiseen postaukseen valitsin itseoikeutetusti reseptit Nigella Lawsonilta ja Anna Bergenströmiltä, kaksi ehkä suurinta innoittajaani ruuan saralla. Vaikka Anna Bergenström on ruotsalainen, juuri hänen kauttaan taisin aikanaan innostua Välimeren ruokakulttuureista, jotka ovatkin varsin kantava teema ruuanlaitossani. Hänen reseptinsä ovat yksinkertaisuudessaan superherkullisia ja niihin voi aina luottaa. Lisäksi hänen keittokirjansa ovat mielettömän kauniita, sellaisia koruttoman maalaisromanttisia, mistä pidän kovasti. Brittiläinen Nigella Lawson taas on varsinainen keittiöjumalatar, ja häneltä olen oppinut paljon siitä, miten nautitaan paitsi lopputuloksesta, myös prosessista – fiilistellään raaka-aineiden muotoja, värejä, kokkaamisesta syntyviä ääniä. Ja vaikka häneen yhdistetään mielikuva kaikesta epäterveellisestä ja verisuonia tukkivasta, löytyy Nigellalta oikeasti ruokia joka lähtöön. Ruotsalaista ja brittiläistä esikuvaani yhdistävät usko simppeleihin resepteihin ja hyviin raaka-aineisiin sekä siihen, että arkena ruoka voi olla hyvin nopeatekoista mutta sitten tilaisuuden tullen voi käyttää paljonkin aikaa ja vähän hifistellä.

02a

Nyt on perjantai-ilta, minua vähän väsyttää ja aion viettää rauhaisan koti-illan laatuseurassa eli ihan itsekseni. Mieli tekee jotain lohturuuan tyyppistä, ja päädyinkin Nigellan ”uunipinaattipaistokseen”, alkuperäisnimeltään Spinach Baked with Ricotta & Nutmeg. Resepti on peräisin Nigellan uusimmasta Nigellissima-kirjasta. Olen tehnyt tätä kerran aiemmin, ja oli kyllä herkkua. Eka kerran perusteella tuli sellainen fiilis, että tämä kaipaisi kylkeensä jotain kirpakkaa, joten tein Anna Bergenströmin paistettuja tomaatteja pikkukirjasta Välimeren ruokaherkut.

Nigellan uunipinaattipaistos

Voita uunivuuan voiteluun
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
150g tuoretta pinaattia
2 rkl valkoviiniä tai vermuttia
3 rkl raastettua parmesaania
2 rkl ricotta-juustoa
Pippuria myllystä ja suolaa
Muskottipähkinää
2 kananmunaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele soppeli vuoka.
2. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja ruskista murskattu tai raastettu valkosipuli.
3. Alenna lämpöä ja lisää huuhdellut pinaatinlehdet. Alkuperäisreseptissä pinaattia on tuplamäärä, mutta silloin ruoka on mielestäni turhankin pinaattista. Pinaatti kutistuu pannulla huomattavasti.
4. Nosta lämpöä ja lisää viini tai vermutti, sekoittele kunnes pinaatti on kutistunut. (Itselläni ei ollut sen enempää viiniä kuin vermuttiakaan, enkä jaksanut Alkoon asti lähteä, joten käytin valkoviinietikkaa. Aivan hyvä.)
5. Nosta pannu pois hellalta, lisää juustot ja mausteet. (Koska kaupunginosani ainoa isompi marketti oli sitä mieltä, että mascarpone on paljon kovempi juttu kuin ricotta, käytin sitten sitä. Toimii kyllä.)
6. Vatkaa sekaan kananmunat, kaada voideltuun vuokaan ja paista uunissa noin 10 minuuttia. Anna seistä 5-15 minuuttia ennen tarjoilua.

06a

05a

07a

Annan paistetut tomaatit

Tomaatteja
Oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria
Balsamiviinietikkaa
Valkosipulia
(Rosmariinia, saksanpähkinöitä)

1. Leikkaa tomaatit puolikkaiksi tai paksuiksi viipaleiksi. Paista oliiviöljyssä melko kovalla lämmöllä 5 minuuttia, murenna sitten päälle hiukan suolaa. Laske lämpöä.
2. Käännä viipaleet, ja paista toiselta puolelta suunnilleen yhtä pitkään. Pirskota päälle balsamiviinietikkaa ja muutama ruokalusikallinen vettä. Hauduta kannen alla 3-5 minuuttia, nosta sitten kansi pois ja anna kaiken kosteuden kiehua kokoon.
3. Mausta lopuksi vastajauhetulla mustapippurilla ja valkosipulilla. Halutettasi voit ripotella päälle saksanpähkinöitä ja rosmariinia. Sekä pähkinät että rosmariini toimii muuten tooosi hyvin!

08a

01a

Tällaista siis tähän alkuun. Nyt aion mennä syömään paistokseni aasta ööhön, ja katsella samalla pari hyvän mielen leffaa (kirjallisuushistorian raastavimpiin ja onnettomimpiin rakkaustarinoihin kuuluva Humiseva harju, sekä Leningrad, jonka ydinsisältöä on käsittääkseni miljoonan natsin ja neuvostosotilaan lahtaaminen). La vita è bella!

About these ads

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s